Giới thiệu kỹ thuật giấu tin trong ảnh Steganography

1. Giới thiệu

Ngày nay chúng ta thường nghe nói đến Steganography. Đó là một hình thức che dấu sự tồn tại của thông điệp. Khác với Cryptography thì Steganography ẩn đi các thông tin cần giữ bí mật trong các dữ liệu vô hại để đối phương không thể biết được sự hiện diện của thông điệp. Thực chất Steganography đã được con người biết tới từ rất lâu rồi. Năm 440 trước công nguyên, người Herodotus (Người Hy Lạp xa xưa) đã cạo trọc đầu các nô lệ tin cậy rồi xăm lên đó các thông điệp và chờ tóc mọc lại. Mục đích của việc này là nhằm gửi tin đi trong cuộc chiến tranh giữa người Herodotus và Persians (Người Ba Tư). Trong cuộc cách mạng của Mỹ, mực không màu cũng được sử dụng để trao đổi thông điệp giữa người Mỹ và người Anh. Trong các cuộc chiến tranh thế giới, Steganography cũng được sử dụng. Người Đức đã sử dụng mực không màu để viết các dấu chấm nhỏ lên phía trên và dưới các chữ cái bằng cách thay đổi chiều cao các chữ trong đoạn văn bản. Trong chiến tranh thế giới thứ nhất, các tù nhân cũng sử dụng mã Morse để gửi thư về nhà bằng cách viết các dấu chấm và gạch ngang lên các chữ cái i,j,t,f. Trong chiến tranh thế giới thứ 2, các gián điệp của Đức đã sử dụng đoạn văn bản sau:
“Apparently neutral’s protest is thoroughly discounted and ignored. Isman hard hit. Blockade issue affects for pretext embargo on by-products, ejecting suets and vegetable oils.”
Bằng cách đọc những chữ thứ 2 của các từ ta sẽ được đoạn thông điệp sau:
“Pershing sails for NY June 1”.
Ngày nay trên mạng có rất nhiều đoạn nhạc hay các bức hình tưởng chừng như bình thường nhưng nó lại chứa các thông tin hoàn toàn bí mật. Điều này càng làm cho Steganography càng trở nên phổ biến. Dưới đây là hình ảnh minh họa cho điều này:

anh1

Bức ảnh trên có chứa một thông điệp mà nếu chỉ nhìn bằng mắt thường thì khó có thể nhận thấy được.

2. Quá trình mã hóa và giải mã của Stegranography

Tiếp theo ta sẽ cùng tìm hiểu về ẩn thông tin trong Steganography. Đầu tiên, thông điệp và bức ảnh ban đầu sẽ được đưa vào trong bộ mã hóa (encoder). Trong bộ mã hóa, một bộ giao thức sẽ được thực thi để nhúng thông điệp vào trong bức ảnh. Kiểu của giao thức sẽ phụ thuộc vào kiểu của thông điệp và cách ta nhúng. Ví dụ hình dưới đây sẽ cho ta thấy giao thức để ẩn thông điệp trong các bức ảnh.

anh2

Khóa là cần thiết trong quá trình giấu thông tin. Người gửi có thể dùng khóa chính để mã hóa và người nhận có thể dùng khóa công khai để giải mã. Điều này có thể giảm thiểu khả năng bên thứ 3 biết được thông điệp và giải mã.

3. Một số cơ chế trong Stegranography

3.1 Cơ chế ẩn thông điệp trong văn bản hoặc đoạn ký tự Đối với các tài liệu giấy thì khi bạn copy, bạn có thể sẽ không vi phạm bản quyền vì chất lượng của các tài liệu này khác nhau. Tuy nhiên đối với các tài liệu trên máy tính thì các bản copy sẽ giống hệt các bản gốc nên bạn rất dễ vi phạm bản quyền. Sở dĩ có thể biết được là do trong các tài liệu này đã được chèn thêm vào một số đoạn text để đánh dấu. Những đoạn này là ẩn với người dùng và bằng mắt thường khó có thể nhận biết được. Chúng ta chỉ có thể giải mã nhờ máy tính thì mới có thể nhìn thấy được.

anh3

Dưới đây  là một số cách để ẩn đoạn text trong văn bản. 3.1.1 DỊCH CHUYỂN VỊ TRÍ  DÒNG Chúng ta sẽ dịch chuyển vị trí của các dòng một khoảng nhỏ khoảng 1/300 inch. Điều này rất khó có thể phát hiện bằng mắt thường vì khoảng cách thay đổi khá nhỏ. Chúng ta chỉ có thể phát hiện nhờ máy tính bằng cách đo khoảng cách giữa các dòng. Trong các khoảng trống đó ta có thể chèn vào các bit 0 hoặc 1, do đó trong toàn bộ văn bản, ta có thể ẩn đi một lượng thông tin khá lớn. 3.1.2 DỊCH CHUYỂN VỊ TRÍ TỪ Cơ chế này cũng giống như dịch chuyển vị trí dòng, nhưng ta sẽ dịch chuyển vị trí các từ. Sau đó tùy vào khoảng trống đó nằm bên trái hay bên phải từ mà ta quy định nó là bit 0 hay bit 1. Dịch trái sẽ là bit 0 còn dịch phải sẽ là bit 1. Dưới đây là một ví dụ:

anh9-300x48

Trong ví dụ trên, dòng thứ nhất các chữ có vị trí không bị thay đổi. Còn dòng thứ 2 các chữ bị dịch trái hoặc phải để mã hóa cho chuỗi 01000001(65-A). Nếu không so sánh với chuỗi ban đầu thì ta khó có thể nhận biết được chuỗi đó có bị thay đổi hay không. 3.1.3 CHÈN VÀO KHOẢNG TRẮNG CUỐI MỖI DÒNG Một cách khác để ẩn đoạn text là sử dụng các khoảng trắng. Bằng cách vận dụng khéo léo các khoảng trắng, ta có thể lưu trữ được một lượng lớn các bit. Các khoảng trắng ở cuối mỗi dòng có thể bị bỏ qua và không hiện lên các bởi các ứng dụng đọc văn bản. Trong toàn bộ văn bản, ta có thể có đủ không gian để lưu trữ chuỗi bí mật. SNOW là một chương trình sử dụng cơ chế này. Bạn có thể tham khảo theo link sau:  http://www.darkside.com.au/snow/index.html. 3.1.4 ẨN THÔNG ĐIỆP TRONG NỘI DUNG CỦA CÁC ĐOẠN VĂN BẢN KHÁC Một trong những cách khác để ẩn thông điệp là ta thay đổi cấu trúc của văn bản ban đầu sao cho nghĩa không bị thay đổi để mà ta có thể lưu trữ được thông điệp. TextHide là một chương trình sử dụng cơ chế này. Bạn có thể truy nhập vào link sau và tìm hiểu thêm: http://www.compris.com/TextHide/en/. Ngoài ra ta có thể ẩn thông điệp trong các đoạn email spam. Điểu này có thể thực hiện bởi chương trình SpamMimic theo link sau: http://www.spammimic.com. Ở đây mình sẽ thêm chuỗi “Hi ! How are you ?” vào email spam:

anh4

Khi đó ta được email sau:

anh5

Dear Friend , Especially for you – this breath-taking
news ! If you no longer wish to receive our publications
simply reply with a Subject: of “REMOVE” and you will
immediately be removed from our database . This mail
is being sent in compliance with Senate bill 2116 ,
Title 8 ; Section 309 . This is not multi-level marketing
. Why work for somebody else when you can become rich
within 65 weeks ! Have you ever noticed how many people
you know are on the Internet & society seems to be
moving faster and faster . Well, now is your chance
to capitalize on this ! We will help you turn your
business into an E-BUSINESS and decrease perceived
waiting time by 150% ! You are guaranteed to succeed
because we take all the risk ! But don’t believe us
. Mr Ames of Iowa tried us and says “Now I’m rich,
Rich, RICH” . This offer is 100% legal ! We beseech
you – act now ! Sign up a friend and you get half off
! God Bless ! Dear Friend ; This letter was specially
selected to be sent to you . This is a one time mailing
there is no need to request removal if you won’t want
any more . This mail is being sent in compliance with
Senate bill 1620 , Title 9 , Section 302 . THIS IS
NOT MULTI-LEVEL MARKETING . Why work for somebody else
when you can become rich in 41 DAYS . Have you ever
noticed people love convenience plus most everyone
has a cellphone . Well, now is your chance to capitalize
on this . We will help you deliver goods right to the
customer’s doorstep & turn your business into an E-BUSINESS
. The best thing about our system is that it is absolutely
risk free for you ! But don’t believe us . Ms Anderson
of Hawaii tried us and says “I was skeptical but it
worked for me” ! We are licensed to operate in all
states ! We BESEECH you – act now ! Sign up a friend
and you get half off ! God Bless .

3.2 Cơ chế ẩn thông điệp trong tệp tin âm thanh

Định dạng MP3 là định dạng phổ biến của các file nhạc.Do đó ta có thể sử dụng chúng để ẩn các đoạn text trong đó.Có nhiều công cụ có thể giúp bạn ẩn thông tin trong file .MP3 và  MP3Stego là một chương trình trong số đó. Dưới đây là giao diện của chương trình này:

anh6

Khi ẩn thông điệp bạn cần phải chọn thông điệp là file có định dạng .txt và file âm thanh có định dạng .wav. Bạn có thể dùng phần mềm để chuyển đổi file âm thanh từ định dạng .mp3 về .wav.

anh7

Còn đây là giao diện khi bạn muốn giải mã:

anh8

Bạn cần chọn file .mp3 đã bị ẩn thông điệp ở trong rồi click vào button “DECODE FILE”. Khi đó file .txt của bạn sẽ được tách ra khỏi file nhạc .mp3. Trong phần trên mình đã trình bày với các bạn tổng quan về SteganoGraphy và một số cơ chế cơ bản để ẩn thông điệp trong các file văn bản, hình ảnh, âm thanh. Trong phần sau mình sẽ trình bày kỹ hơn về cơ chế ẩn thông điệp trong file ảnh. Tài liệu tham khảo:
 1. Steganography and Digital Watermarking
 2. https://en.wikipedia.org/wiki/Steganography
 3. Một số tài liệu khác trên Internet.

107 BÌNH LUẬN

 1. coach outlet online

  I must voice my admiration for your generosity supporting individuals that need assistance with that study. Your very own commitment to getting the message all around appeared to be surprisingly functional and have always enabled girls just like me to…

 2. kyrie 6 shoes

  I intended to draft you that tiny word so as to say thanks a lot yet again with the pretty suggestions you have shared on this website. This has been really extremely open-handed of you to deliver unhampered what a few individuals would’ve advertised…

 3. yeezy shoes

  I precisely needed to appreciate you once more. I’m not certain what I would have made to happen in the absence of those ways documented by you about this area. It truly was a daunting scenario in my opinion, however , finding out the well-written sty…

 4. calvin klein underwear

  My husband and i got really excited that Jordan managed to complete his studies using the precious recommendations he had out of your weblog. It’s not at all simplistic to simply choose to be giving for free techniques which most people may have been…

 5. kyrie 3 shoes

  Thanks a lot for giving everyone an extremely splendid possiblity to read articles and blog posts from this web site. It is often so cool and also stuffed with a good time for me personally and my office mates to search the blog minimum three times eve…

 6. hermes handbags

  I really wanted to make a small note to thank you for those magnificent strategies you are showing here. My time intensive internet research has finally been honored with excellent ideas to write about with my good friends. I would claim that we visito…

 7. adidas nmd

  I wanted to make a simple word so as to appreciate you for the stunning ways you are giving here. My considerable internet search has at the end been paid with good quality facts and techniques to write about with my friends and classmates. I would exp…

 8. supreme

  I happen to be writing to make you be aware of what a useful experience my cousin’s girl undergone reading the blog. She discovered plenty of pieces, including how it is like to have a great teaching style to let folks without difficulty master specif…

 9. nike shoes for women

  I needed to post you that little word so as to say thanks a lot once again considering the pleasing methods you have shown in this case. It has been generous of you to deliver unreservedly what exactly a lot of people would’ve distributed as an e book…

 10. ferragamo belt

  I have to show some thanks to this writer just for bailing me out of this type of instance. Because of looking through the the net and coming across principles which were not beneficial, I believed my life was gone. Existing without the presence of sol…

 11. curry 5

  You made some decent factors there. I appeared on the web for the difficulty and located most people will go together with together with your website.

 12. michael kors

  I抦 impressed, I must say. Really not often do I encounter a weblog that抯 both educative and entertaining, and let me let you know, you have hit the nail on the head. Your idea is outstanding; the problem is something that not enough persons are speakin…

 13. air max 270

  I was very happy to search out this net-site.I needed to thanks for your time for this wonderful learn!! I positively enjoying every little bit of it and I’ve you bookmarked to check out new stuff you blog post.

 14. louboutin

  It抯 hard to search out educated folks on this matter, but you sound like you understand what you抮e speaking about! Thanks

 15. nike vapormax

  An attention-grabbing discussion is value comment. I feel that you need to write more on this subject, it might not be a taboo subject but usually people are not sufficient to talk on such topics. To the next. Cheers

 16. golden goose

  I found your blog site on google and check a couple of of your early posts. Continue to keep up the very good operate. I simply extra up your RSS feed to my MSN News Reader. In search of forward to reading extra from you afterward!?

 17. michael kors handbags

  There are certainly lots of particulars like that to take into consideration. That could be a great level to convey up. I offer the thoughts above as general inspiration but clearly there are questions just like the one you deliver up where crucial thi…

 18. vans outlet

  The following time I learn a blog, I hope that it doesnt disappoint me as a lot as this one. I imply, I do know it was my choice to read, however I actually thought youd have one thing interesting to say. All I hear is a bunch of whining about somethin…

 19. yeezy

  There are actually loads of particulars like that to take into consideration. That could be a nice point to convey up. I offer the thoughts above as general inspiration but clearly there are questions just like the one you convey up where the most impo…

 20. jordans

  Nice post. I study something more challenging on different blogs everyday. It is going to always be stimulating to learn content material from other writers and practice a little bit one thing from their store. I抎 choose to use some with the content ma…

 21. vans outlet

  Youre so cool! I dont suppose Ive read something like this before. So good to search out somebody with some unique ideas on this subject. realy thank you for beginning this up. this website is one thing that is needed on the web, somebody with a bit of…

 22. balenciaga shoes

  An interesting discussion is price comment. I feel that it’s best to write more on this topic, it may not be a taboo topic however typically persons are not enough to talk on such topics. To the next. Cheers

 23. outlet golden goose

  There are some attention-grabbing points in time in this article however I don抰 know if I see all of them center to heart. There is some validity however I’ll take maintain opinion till I look into it further. Good article , thanks and we wish more! A…

 24. michael kors handbags

  There are certainly plenty of details like that to take into consideration. That is a great level to convey up. I provide the thoughts above as normal inspiration however clearly there are questions like the one you bring up where the most important th…

 25. air max 2017

  An attention-grabbing discussion is worth comment. I think that you must write extra on this subject, it might not be a taboo topic however generally individuals are not sufficient to speak on such topics. To the next. Cheers

 26. balenciaga shoes

  There are some fascinating deadlines on this article but I don抰 know if I see all of them center to heart. There is some validity but I’ll take hold opinion until I look into it further. Good article , thanks and we wish extra! Added to FeedBurner as…

 27. jordan retro

  Youre so cool! I dont suppose Ive learn anything like this before. So nice to find any individual with some authentic thoughts on this subject. realy thank you for beginning this up. this web site is something that is wanted on the web, someone with so…

 28. off white hoodie

  When I initially commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and now each time a remark is added I get 4 emails with the identical comment. Is there any method you possibly can take away me from that service? Thanks!

 29. curry 6

  Spot on with this write-up, I actually think this web site needs far more consideration. I抣l probably be once more to learn far more, thanks for that info.

 30. golden goose outlet

  After I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any way you can take away me from that service? Thanks!

 31. supreme new york

  Good post. I learn one thing more challenging on totally different blogs everyday. It should always be stimulating to learn content from other writers and apply a bit one thing from their store. I抎 choose to make use of some with the content on my webl…

 32. nike shox

  Spot on with this write-up, I truly suppose this web site wants rather more consideration. I抣l probably be again to read much more, thanks for that info.

 33. off white jordan 1

  It抯 laborious to seek out knowledgeable folks on this matter, however you sound like you understand what you抮e talking about! Thanks

 34. air max 2018

  Nice post. I learn something more challenging on totally different blogs everyday. It’ll at all times be stimulating to learn content material from different writers and follow just a little something from their store. I抎 prefer to use some with the c…

 35. bape hoodie

  There are some interesting closing dates on this article but I don抰 know if I see all of them middle to heart. There’s some validity however I’ll take hold opinion until I look into it further. Good article , thanks and we want extra! Added to FeedBu…

 36. kobe sneakers

  A powerful share, I just given this onto a colleague who was doing somewhat analysis on this. And he in fact bought me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! However yeah Thnkx for spending the time…

 37. yeezy

  There are some attention-grabbing closing dates in this article but I don抰 know if I see all of them heart to heart. There may be some validity but I’ll take hold opinion till I look into it further. Good article , thanks and we would like more! Added…

 38. nmd

  This web page is known as a walk-through for all the info you wished about this and didn抰 know who to ask. Glimpse right here, and also you抣l definitely discover it.

 39. yeezy boost 350 v2

  I was very pleased to seek out this net-site.I wished to thanks for your time for this glorious read!! I positively enjoying each little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you weblog post.

 40. … [Trackback]

  […] There you will find 87855 more Infos: securitydaily.net/gioi-thieu-ky-thuat-giau-tin-trong-anh-steganography/ […]

 41. air max 90

  There are some interesting time limits in this article however I don抰 know if I see all of them heart to heart. There is some validity but I will take maintain opinion till I look into it further. Good article , thanks and we want more! Added to FeedBu…

 42. 100% real jordans for cheap

  After study a few of the weblog posts in your web site now, and I actually like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark website list and can be checking back soon. Pls try my website as nicely and let me know what you think.

 43. kd 11

  Youre so cool! I dont suppose Ive learn something like this before. So nice to seek out somebody with some original thoughts on this subject. realy thank you for beginning this up. this web site is one thing that’s needed on the web, someone with slig…

 44. golden goose sneakers

  Aw, this was a very nice post. In concept I would like to put in writing like this moreover ?taking time and precise effort to make an excellent article?however what can I say?I procrastinate alot and under no circumstances seem to get one thing done.

 45. hermes birkin

  I used to be very happy to search out this net-site.I needed to thanks on your time for this wonderful learn!! I undoubtedly enjoying each little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you weblog post.

 46. kobe shoes

  Spot on with this write-up, I truly assume this website needs rather more consideration. I抣l probably be again to read far more, thanks for that info.

 47. yeezy boost 350

  Aw, this was a really nice post. In concept I want to put in writing like this additionally ?taking time and actual effort to make a very good article?however what can I say?I procrastinate alot and under no circumstances seem to get something done.

 48. christian louboutin

  Oh my goodness! an incredible article dude. Thank you Nonetheless I’m experiencing subject with ur rss . Don抰 know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting equivalent rss downside? Anybody who is aware of kindly respond. Thnkx

 49. coach handbags

  You made some first rate factors there. I seemed on the internet for the issue and found most people will go together with with your website.

 50. lebron shoes

  This web site is really a stroll-via for all of the info you wanted about this and didn抰 know who to ask. Glimpse right here, and also you抣l positively discover it.

 51. balenciaga sneakers

  This site can be a walk-via for all of the information you needed about this and didn抰 know who to ask. Glimpse here, and also you抣l definitely discover it.

 52. jordan shoes

  I抎 must examine with you here. Which isn’t one thing I often do! I enjoy studying a submit that may make people think. Also, thanks for permitting me to remark!

 53. nike huarache

  You made some respectable points there. I seemed on the internet for the issue and found most individuals will go along with together with your website.

 54. chrome hearts online

  There are some fascinating points in time in this article however I don抰 know if I see all of them center to heart. There is some validity but I’ll take maintain opinion until I look into it further. Good article , thanks and we would like more! Added…

 55. air jordans

  Spot on with this write-up, I truly assume this website needs way more consideration. I抣l most likely be once more to read far more, thanks for that info.

 56. makersfinds

  kd 6 elite nero and rossoall black nike air max 90 mens blancnew zx fluxair force 1 low easter blanc mk cececamille small leather satchelcoach lexycoach signature long wallet orange ny yankees hatnew york yankees rainbow hat kindergartencincinnati reds…

 57. workschon

  pandora be my valentine earrings lauren wedding dress brazil low dunks mens puma suede classic casual shoes heels pole celtic kit dream league soccer

 58. transorgs

  jordan 12 new december 2020adilette slides for womennike air max nero meshnew balance cushioned running shoes noir new york rangers knit hat zip up nike mercurial schwarz and gold pittsburgh pirates hat history newswashington nationals fedora hat girla…

 59. felicatech

  nike sb dunk low black gum men nhl t shirts new jersey devils big tall logo grey t shirts snake print dress macys off the shoulder dress coach champion purse texas rangers baylor baseball cap zone price

 60. bionutronics

  sig pvc lth crn zipmichael kors small backpack pursescoach leopard print walletcase iphone 12 pro max michael kors air jordan 16 red whitejordan 12 negro and blanco champspuma weave xtoff white dunk low pine green noir baker mayfield ou shirt for cheap…

 61. polofutar

  black pink blue nike lebron 14 adidas tiro 19 polo shirt for cheap ralph lauren womens trouserscinched top long sleevepolo longnike gilet blue racer 2.0 adidas jordan retro 13 rot and schwarz for verkaufconverse lugged hitout rouge jordan 12 pour vente…

 62. filigrania

  black grey blue nike air foamposite one uk shoesnike air max 2016 blu lagoonnike air force sort high topswomens size 8 in mens jordans adidas nemeziz tango 173 sky blue shoes pink and white yeezy powerphase for sale obsidians jordan 1nike kd 14 cyberni…

 63. cpsmath

  black grey blue nike air foamposite one uk shoesnike air max 2016 blu lagoonnike air force sort high topswomens size 8 in mens jordans adidas nemeziz tango 173 sky blue shoes pink and white yeezy powerphase for sale obsidians jordan 1nike kd 14 cyberni…

 64. mirkurortov

  black grey blue nike air foamposite one uk shoesnike air max 2016 blu lagoonnike air force sort high topswomens size 8 in mens jordans adidas nemeziz tango 173 sky blue shoes pink and white yeezy powerphase for sale obsidians jordan 1nike kd 14 cyberni…

 65. lacarspotting

  rockies 4th of july hat for cheapla rams snapback billigtoddler knit hat ear flaps pattern librarynew york mets championship hat 55 nike stock vapor pro jersey tiffany x and o necklace nike react 270 mens noirnike shox online noirnike free run 50 femmi…

 66. muadotho

  womens kansas city royals hat vietnamnew york yankees cap ebay uk xbox onetexas rangers hat toddler girlobey knit hat tutorial nike internationalist negro junior adidas superstar white with black stripes junior mens oo9102 holbrook square sunglassesoak…

 67. binsarhiras

  light blue cinderella wedding dress20s party dressforever new evening gownsash rose bridesmaid dresses 50th anniversary puma nike kd viii black and red cute clothing boutiquesdip hem dress boohoonew years dress near mebaby girl gown red bottoms open to…

 68. mahmudtarek

  pandora sparkling snowflake pendant spigen moto g 5g plus nike air jordan 14 black and grey nike dunk high prm sb diamond chinese football kit manufacturers white floral chiffon dress

 69. contiendas

  nike jacksonville jaguars 14 justin blackmon green limited kids jersey jamal adams jersey authentic philadelphia 76ers 21 joel embiid blue swingman jersey nike air max 2015 white citrus metcon turbo white pandora beaded seashell ring

 70. cigarhumidor

  elite daryl smith mens jersey baltimore ravens 51 home purple nfl jayson tatum chaminade jersey best womens running shoes for beginnersadidas zx 800 womens all greydark blue women air jordan 3adidas protator instinct schwarzout nike san diego chargers…

 71. tecnomagzne

  myosotis monclerboed moncler jacketmoncler laplancerare moncler jacket iphone 6s cover power bankprotective case iphone 12 minispigen tough armor z flipa50 samsung flip cover 24k gold pandora bracelet knee length wedding dresses 2020 lillie large chain…

 72. snapitf

  toronto blue jays hat sport chek up city connect baseball adidas heavyweight goalie jersey for cheap puff sleeve red dressholly molly dressesvera wang kardashianwinter victorian dress 2014 world cup brazil blank (or custom) home soccer aaa t shirt air…

 73. sommarbutik

  mexico jersey white long sleeve money clothing giletpetite graphic tees5.11 tactical polopolo set womens nike chuck 70 seattle mariners ichiro suzuki 51 grey cool base replica jersey sale nike football academy dry shorts nike roshe run prezzocurry 7 go…

 74. sellergyllc

  nike air zoom pegasus 33 blue christian louboutin black suede heels tommy bahama womens polo shirts christian dior short sleeve button up tulle flower girl dresses puma muse sneakers blanc

 75. execedits

  new orleans pelicans online polo bear football sweaterbrowns salute to service gearoilers drill bit jerseyjustin fields jersey mens wedding louboutins mini wallet on a chain in signature canvas capitals stanley cup patch womens north face black giletcu…

 76. cefashion

  nike kobe 9 low graunike tiempo nero legacyair jordan 1 hvit and greyair jordan 30 university bleu redskins t shirt walmart for cheaplem barney jersey for cheapchelsea shirt 2009 for cheapgrimaldi rocco 22 jersey for cheap super bowl 51 shirt for cheap…

 77. stevedekay

  elite daryl smith mens jersey baltimore ravens 51 home purple nfl jayson tatum chaminade jersey best womens running shoes for beginnersadidas zx 800 womens all greydark blue women air jordan 3adidas protator instinct schwarzout nike san diego chargers…

 78. andylampert

  blue leopard print midi dress blue white shirt dress dodgers world champions 2020 hat nike blazer white mens spurs kit 3rd washington nationals burgundy and gold hat usage

 79. sacreddread

  so kate pointed toe pump coach red wristlet bianca red bottoms florida dolphins hatrare fitted new era hats xbox 360nfl patriots sideline knit hat mensred sox memorial day hat vanilla wow pink and white nike free run air jordan 5 retro white emerald gr…

 80. quattic

  bucks championship jersey 2021 tim tebow jaguars jersey for sale liu jo maxi alexa ohio state football jersey gray new balance white 608 rockies 19 charlie blackmon green salute to service womens stitched mlb jersey

 81. latzinsurance

  retro 12 concord nike pink long sleeve top pandora jewelry harry potter collection dangri design dressjapanese traditional dress femaledillards mother of the bridelawn frock design casual tiered dress iphone 12 mini military casespigen iphone 11 pro ca…

 82. efornak

  nike kd 9 sort and hvidmizuno mujin menspink jordan 3smen nike air force 1 green ganni feather trimmed dress black nike high top soccer cleats black mk wristlet dolphins christmas hat 2016 fila disruptor premium black

 83. alyadance

  toronto blue jays hat new era hatsboston red sox 2004 championship hat gamestexas rangers postseason hat 65infant jordan winter hats mens lilly pulitzer hollie tunic dress couple wedding dress on rentpuma dresses on salegood dresses to wear to a weddin…

 84. massamuscle

  bifold michael kors walletcarmen small saffiano leather belted satchelmichael kors extra small cecemichael kors burgundy crossbody bag air max 90 essential olive verde nike kd viii black and red cute clothing boutiquesdip hem dress boohoonew years dres…

 85. goldenpaisa

  toronto blue jays hat sport chek up city connect baseball adidas heavyweight goalie jersey for cheap puff sleeve red dressholly molly dressesvera wang kardashianwinter victorian dress 2014 world cup brazil blank (or custom) home soccer aaa t shirt air…

 86. mseteit

  pittsburgh pirates mlb hats online peacocks party dresses red soled high heels and designer airmax 90 familia womens atlanta braves baseball hat 07 97 air max grey

 87. ds-flow

  nike air jordan caps 2016miami dolphins crochet hat pattern zombiemonster energy hats blue cross blue shieldwashington nationals flat cap rooms black nike sb blazer low sketchers womens sneakers rosalie leather slingback sandalslouboutin high top train…

 88. animenovel

  nike kobe 9 low graunike tiempo nero legacyair jordan 1 hvit and greyair jordan 30 university bleu redskins t shirt walmart for cheaplem barney jersey for cheapchelsea shirt 2009 for cheapgrimaldi rocco 22 jersey for cheap super bowl 51 shirt for cheap…

 89. kuenstlerkolonie

  fairy godmother dress upmars twist mini dressblouses for large busted ladiesflowy sparkly dress how to make baby hat crochet pattern generator kansas city royals safari hat 70 ralph lauren navy blue shortslacoste t shirt outletboohooman body warmerjcpe…

 90. vpdf

  new orleans pelicans online polo bear football sweaterbrowns salute to service gearoilers drill bit jerseyjustin fields jersey mens wedding louboutins mini wallet on a chain in signature canvas capitals stanley cup patch womens north face black giletcu…

 91. alhudahuda

  purple satin night dress china basketball jersey nike black long sleeve compression shirt long black polka dot dress red bottom boots for men jordan 1 retro black and orange

 92. yu-travel

  bifold michael kors walletcarmen small saffiano leather belted satchelmichael kors extra small cecemichael kors burgundy crossbody bag air max 90 essential olive verde nike kd viii black and red cute clothing boutiquesdip hem dress boohoonew years dres…

 93. putcosales

  nike hyper elite basketball jerseynfl in mall of americagolden state warriors chinese heritage jerseybarcelona track jacket nike pelicans ingram jersey fake jordan 13 men nike tennessee titans 1 warren moon limited navy blue alternate nfl jersey sale j…

 94. marocindeed

  england away vapor tampa bay buccaneers heart soul nfl t shirt white pink coach purse small toronto blue jays hat 47 brand equity polo ralph lauren outlet online usa new balance 995 womens

 95. balazskoren

  maxx crosby white jerseymake your own nba jersey onlinewomens sixers apparelmiami heats new uniforms boston red sox ladies hats zillow ccm vintage jerseys for cheap pittsburgh pirates hat meaning xbox onemichael jordan fitted hats 90sboston red sox dog…

 96. biothay

  nike hyper elite basketball jerseynfl in mall of americagolden state warriors chinese heritage jerseybarcelona track jacket nike pelicans ingram jersey fake jordan 13 men nike tennessee titans 1 warren moon limited navy blue alternate nfl jersey sale j…

 97. dsis-conf

  nike air jordan caps 2016miami dolphins crochet hat pattern zombiemonster energy hats blue cross blue shieldwashington nationals flat cap rooms black nike sb blazer low sketchers womens sneakers rosalie leather slingback sandalslouboutin high top train…

 98. smtlrtcc

  air max 2012nike air force 1 black grey blue shoesnemeziz adidasnike tiempo legend vi grey white shoes burberry white long sleeve poloone shoulder t shirt dressyoga graphic teesnorth face gilets aesthetic overall dress oakland athletics fitted hats fre…

Comments are closed.